Változó közúti szabályok

Tisztelt Gombaiak!

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete módosította az egyes helyi közutak forgalmának szabályozásáról szóló 13/2018. (V.25.) számú rendeletét. A módosítás egyértelműen enyhítést jelent a közutat használók számára, mivel a 2021. szeptember 15. napjától hatályos jogszabály-változat már nem tartalmaz díjfizetési kötelezettséget a behajtási engedélyek megszerzéséért, ugyanakkor az eddigi 20 tonnáról 30 tonna össztömeg korlátig teszi lehetővé a mellékutcák többsége esetén a behajtási engedély kiadását.

A változás nem jelenti az engedély nélküli behajtás lehetőségét, mivel a behajtási korlátozás alól továbbra is a kiadott engedély menti fel a behajtásra jogosultat. Engedélyt kérni – úgy ahogyan eddig is – a községházán lehet, de már nem kell érte fizetni.

Az engedély nélküli behajtás lehetséges következménye a büntetés kiszabása. Az engedéllyel behajtó járművek esetében is lehet fizetési kötelezettség, amennyiben kárt okoznak a védett útszakaszon.

Településünk minden lakójának érdeke az úthálózat használhatósága, annak további fejlesztése. Az utóbbi években egy-két, idén négy utca burkolata újult meg valamilyen mértékben. Támogatási kérelmeink jelenleg is a döntéshozók asztalán vannak, mert még akad felújítani való, rendezetlen közlekedési terület. Az útjaink állapotát nem csak javítani, de megőrizni is szükséges, ennek egyik eszköze a behajtási korlátozás, amelynek alkalmazásához egyaránt kérjük a közlekedők és az utcák lakóinak közreműködését a jogkövető magatartás eléréséhez.

A szabályozás felülvizsgálata és enyhítése kapcsán szót kell, hogy ejtsünk egy egyértelműen rendetlen közterületi viselkedésről is. Mellékútjaink többségégének burkolati szélessége nem haladja meg a 3,5 métert, ez egy gépjármű biztonságos haladásához elegendő, de kettő egymás mellett már csak úgy fér el, ha lehúzódnak a padkára. A lehúzódást sok esetben lehetetlenné teszi az útpadka tartós elfoglalása, a biztonságos közlekedést akadályozó parkolási, vagy járműtárolási szokások. A lakóterületen mindenkinek kötelessége a járműveinek telken belüli elhelyezése, azokat nem az utcán kell tárolni. Hagyjuk meg az utcát a közlekedésnek, tartsuk meg a biztonságos távolságot az út szélétől, amikor megállunk, vagy várakozunk, hogy az autók közül előbukkanó járókelőket – legyen az idős, vagy gyerek – is időben észrevehessék a közlekedő autósok. Általánosan úgy fogalmazható meg a közlekedés területigénye, hogy az út közepétől számítva három méter szélességet számolhatunk az elkerülő, vagy kikerülő közlekedési manőverekhez. Szélesebb utcák (4-5 méter) esetén ez csak egy 50-100 cm az út mellett, de keskenyebb burkolatoknál ez a helyigény elérheti a 150 cm szabad szélességű padkát is.

Készüljenek a padkán várakozást tiltó táblák?

Faluhelyen akkor mondható természetesnek az utcán parkolás, ha az ide érkező vendégek állnak meg a vendéglátó háza előtt, vagy ha csak rövid időre állítja meg az autóját a házban lakó, hogy még tovább induljon. Minden más esetben a járműveket portán belül kell elhelyezni, hogy az utca ki tudja szolgálni a biztonságos közlekedést. Az utcai járműtárolást szép szóval is fel lehet számolni, erre törekszik az önkormányzat, de amennyiben ez nem működik, a forgalomszabályozás ismételt felülvizsgálatakor egyes útszakaszokra a padkán várakozást tiltó táblák is kihelyezésre kerülhetnek. Utóbbi költséges az önkormányzatnak, de a tilosban várakozónak is. Igyekezzünk a szép szóra hallgatni a büntetés helyett.

Az utcákra ültetett fák többségét rendszeresen „karban tartja” az áramszolgáltató, ezáltal sok a magasságában csonkolt fa. Ugyanezt a csonkolást „elvégzik” az úton közlekedő autók az útra benyúló faágakban. Amellett, hogy már az ültetésnél figyelembe vesszük a fák helyigényét, ügyeljünk a szükséges metszésekre is, hogy sem a légvezetéket, sem a közlekedőket ne akadályozzák a faágak. Ha gondosan végezzük a közterületi fák karbantartását, akkor kevesebb lehet az áramszünet, de kevesebb kukásautó visszapillantó tükre sérül meg.

A fák és bokrok mellett a gyep szintje is több helyen kezeletlen, rendezetlen marad egészen a felszólítás kiküldéséig. Szeretnénk ismételten hangsúlyozni, hogy a zöldfelület kezelése, a síkosság-mentesítés és a csapadékvíz rendendezése egészen az út közepéig feladata az utcára nyíló ingatlan tulajdonosának, használójának. A többség ezt tudja, és tisztelettel köszönjük a környezete rendbetételét. Ha mindenki hasonlóan jár el, akkor javul az utcakép mindenhol.

Együttműködésüket minden említett témában köszönjük!
Gomba Község Önkormányzata