Elbúcsúztattuk a nyarat…

Minden együtt volt augusztus 25-én és 26-án a Kenyeres-kertben a remek hangulathoz, a szórakozáshoz, a jó étvágyhoz, a gyerekeknek pedig az önfeledt játékhoz.

A nyárbúcsúztatóhoz talán túlságosan is magas hőmérséklet ellenére sok látogató érkezett a kétnapos programra Gomba „kertjébe”. A főzőverseny közel húsz kondérja minden bizonnyal önmagában is jelentős látogatói vonzerőt jelentett. A helyi erőkön kívül a közeli Pándról, Bényéről, Vecsésről, Tápióbicskéről, Monorról, Péteriből, Nagykátáról, de még a fővárosból is érkeztek szakács-segédek, illetve távolabbról Érdről és Sümeg környékéről is.  Két kategóriában lehetett indulniuk a versenyző kedvűeknek: “hagyományos gulyás”, illetve „egyéb” szabad tűzön főzhető étel kategóriákban.

A zsűri tagjait senkinek sem kellett bemutatni: elnöke Varga Dezső volt, akit a nem túl könnyű döntésben Bartal József „Bimbó”, Morvai Balázs „Balu” segített a szakmai részről, illetve Pirikisz Diána jegyző és Magócsiné Sárika (Gombai Őszirózsák Nyugdíjas Klub) pedig a rutinos háziasszonyi oldalról.

Minden étel ízletesre sikerült, azonban a legkiemelkedőbbek a következők voltak:

Különdíjasok:

Gombai Őszirózsák Nyugdíjas Klub Sertéspörköltje burgonyával és kovászos uborkával

Gombai Gólyafészek Óvoda és Mini Bölcsőde Betyáros bográcsosa Gólyafészek módra

Egyéb kategóriában I. helyezést ért el:

A Huszárok (Huszár László vezetésével)  csapat Csikóstokánya

Gulyás kategória díjazottjai

  1. helyezett: Álomból Otthon Kft. (Lendvai Endre és csapata) Alföldi reduktoros gulyása
  2. helyezett: BoLáCsu csapat Köcsögös sokác babgulyása (ők az ételt cserépedényben is főzték meg)
  3. helyezett Piros Pipacs csapat (Honvédségi dolgozók, Zákóné Lomen hajnalka vezényletével) Palóc gulyása

 
Természetesen a fellépő vendégek sem maradhattak éhesek: számukra a bográcsos ételt Debreczeni László főzte meg. A hozzávaló hús alapanyagot a Summa-Meat Húsfeldolgozó Kft. biztosította.

Ami a színpadot és a színpadi műsorokat illeti, nem volt ebben sem hiány! Pénteken este Ganxsta Zolee és a Kartel robbant be a Kenyeres-kertbe, és a Fiúk nyilvánvalóan hozták azt a stílust, ami miatt a zenekart vagy nagyon szereti valaki vagy nem.

Mindenesetre úgy tűnt, hogy Gombán sokan szerették, amit az a tény is mutatott, hogy a koncertet követően még tömegek várták Döglény Zolit és társait autogramért és egy közös fotó erejéig. A fiúk olyannyira jól érezték magukat nálunk, hogy a fellépésüket követően nem vették sietősre a hazaindulást: láthatóan jó hangulatban és sokáig időztek a Kenyeres-kertben.

Szombaton napközben a gyermekeké volt a főszerep: marionett cirkuszi előadás, solymászbemutató, ugrálóvár, arcfestés, homokkép készítés és persze Pali bácsi hagyományos  fa játékai várták a kicsiket és nagyokat. Kisteleki Gergely ragadozó madarai is népszerűek voltak, Gergely pedig a tőle megszokott módon szívesen és érdekes történeteket mesélt „barátairól”.

Aki bírta szusszal, röplabdázhatott és Kiss Benjámin „Béni” szervezésében egy foci tornán is részt vehetett. A tűző nap és meleg ellenére szép számban neveztek csapatok a megmérettetésre. Első helyet ért el a „Törtetők” csapat, második az „Öregek” csapata lett, míg a dobogó harmadik helyét a bényeiek „Jagermeister” csapata foglalta el. Mindenesetre már az is hőstett volt, hogy ebben a hőségben bárki is pályára állt.

A kiállító, elárusító standok, sátrak is sok látnivalóról gondoskodtak. Színességükkel és portékáikkal csalogatták az embert egy kis vásárlásra. Senki nem éhezett és szomjazott a két nap leforgása alatt, sőt még vásárfiával is távozhatott, aki akart.

Természetesen nem maradhatott el a mai napon a tánc sem: a magukat álnéven Gólyafészek Óvoda Senior csoportjának valló Őszirózsák Nyugdíjas Klub táncosait követően az University of Respect tánciskola gombai tanoncai, illetve a Timár Böske és férje által alapított Csillagszemű táncegyüttes néptáncosai szórakoztatták a közönséget.

A helyi művészeti iskolából jól ismert Horváth Péter és barátai fúvószenekar koncertjét követően pedig levezényelték az érdeklődőket ahhoz a retro Ikarusz buszhoz, amely „Faros” vagy más néven „Bözsi” névre „hallgat” és 1972-ben gyártották. A ritkaságszámba menő szerkezetből napjainkban Magyarországon összesen 3 db található és ezen a napon a szerencsés kilátogatók nemcsak megcsodálhatták, de egy utazás erejéig ki is próbálhattak Bözsit.

És ha a szórakozásból mindez még nem lett volna elég, akkor a színpadon estére újra a zenéé lett a főszerep:

Az idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő rockzenekar, a Dinoszaurusz Band Black Sabbath, Deep Purple, P. Mobil és Piramis slágereket játszott, majd a Zártosztály zenekar óriási bulit varázsolt nekünk: 0-99 éves korig együtt énekelte a közönség a régi Edda slágereket. És ahogy ismert dalukban is szerepel, sikerült egy rövid időre a közönségnek is megőrülnie, de a jó értelemben. A zenekar – látva az érdeklődést és a remek hangulatot – még ráadást is adott. Méltó zárása volt a két napnak a Radio Live party zenekar koncertje. A zenei stílusában változatos számaiknak és pozitív kisugárzásuknak köszönhetően hatalmas utcabállal búcsúztunk egymástól.

Köszönjük a főzőcsapatok és a focisták helytállását, a sok vidám, érdeklődő és aktív résztvevőt, valamint köszönjük a nagyérdemű és idén talán legnépesebb közönség szórakoztatását a sok felejthetetlen fellépőnek. Köszönjük a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában és az utómunkák elvégzésében közreműködők munkáját, a közönséget kiszolgáló árusok fáradhatatlan teljesítményét, a rendezvény rendjének biztosítását. Köszönjük a rendezvény megvalósításához elengedhetetlenül fontos támogatásokat, amivel alapanyagot (főzés – lásd fentebb) és eszközöket biztosítottak (mobil toalett – Horgászegyesület).

Kellemes környezetben, talán kicsit túl melegben, immár 21. alkalommal búcsúztattuk közösen a nyarat, de a lényeg, hogy ismét együtt voltunk! Várjuk Önöket jövőre is, augusztus utolsó hétvégéjén!