Öntsünk tiszta vizet…

Tisztelt Gombaiak!

Szombat este óta egyre erősebb vízellátási problémák voltak tapasztalhatóak a településen. Az okok keresése még nem ért véget, viszont az ellátás lassacskán újra teljes. Néhány szót megérdemel a rendszer működése, hogy a szolgáltató segítségére lehessünk a hasonló gondok megelőzésében, azonnali kezelésében:

Gomba és Bénye települések vízellátását 2015 novembere óta egy – éves időszakot tekintve – napi 650 m3 átlagos kapacitású vízmű biztosítja, amelyet két kút táplál. A két kút alapesetben felváltva táplálja a vízművet, „kánikula” üzemmódban párhuzamosan dolgoznak a kutak és a hálózati töltést is erősebbre lehet állítani. A gravitációs víznyomást 500 m3 (2×250 m3) térfogatú tároló (felső tároló a Várhegy mellett), további két terület víznyomását nyomásfokozó szivattyú biztosítja (a telepi a Gombai úton, a főszegi a Rákóczi úton).

A fogyasztáshoz igazodó vízkitermelés a nyári hónapokban magasabb, jobban kell figyelni az ellátás biztonságára, mert nem ritka a 800-850 m3-es napi vízigény. Az elmúlt héten, csütörtökön 817, pénteken már 856 m3 fogyasztást produkált a két település.

2021. június 6-án, vasárnap estére olyan mértékben lecsökkent az 500 m3-es tároló vízszintje, hogy csak a mélyebben fekvő részeken (Tómellék, Alszeg és Bénye) volt víz, a nyomásfokozó szivattyúk nem kaptak elegendő vizet, így először Főszegen, majd a Telepen is gyakorlatilag megszűnt a vízszolgáltatás.

Vasárnap estétől hétfő reggelig a biztonságos mértékre tudott emelkedni a tároló vízszintje. A vízmennyiség biztosítása után még szükség volt a telepi nyomásfokozó újraindítására (hétfő délután), hogy elindulhassanak az otthoni mosógépek és a vízmelegítők is.

A közműszolgáltató vezetői jelenleg vizsgálják a vízszint visszapótlás elmaradásának okát.

A nagyobb vízigény lökésszerű megjelenése alapvetően két okra vezethető vissza:

Nagy átmérőjű cső törése következtében valahol szökik a víz. Ennek a rejtett hibának óriási veszélye van, ugyanis bármikor beszakadhat a föld (eltűnhet út, épület, stb.).

Valaki megnövelte a vízfogyasztását, de drasztikus mértékben (több 10 m3-es napi nagyságrendről van szó). Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy valaki illetéktelenül, méretlenül vételez ivóvizet, pl. egy tűzcsapról – valahol Gombán, vagy Bényén.

Mindkét ok felderítéséhez szükségünk van a lakossági segítségre. Ha valaki víznyomás-esést, vagy annak okaként csőtörést, esetleg illegális vízvételezést tapasztal, elsőként a közszolgáltató Daköv Kft. Monori Üzemigazgatóságának vízmű-központját kell értesíteni a (+36 29) 412-372-es hívószámon, amelyen munkaidőn kívül is elérhető a vízművek diszpécsere és azonnal tud reagálni a problémára.

Van még néhány olyan adat, amely csak közvetve jut el a vízművet üzemeltető diszpécserhez, de a gombai vízmű működéséről aktuális állapotot is lát (a fenti kép). Próbáljunk segíteni az üzemeltetőnek, hogy számunkra megfelelő (köz)szolgáltatást nyújthassanak!

Bízom benne, hogy a vízhiány csak átmeneti, legnagyobb maradandó következménye legfeljebb egy végképp elkerülhetetlen, de rövid locsolási tilalom elrendelése lesz, ha a két kút már nem győzi a fogyasztást ellátni.

Az átmeneti hibáért elnézést kérünk a közszolgáltató nevében.