Kiemelt

Gyászhír – a temetés időpontjával

Fájdalommal tudatjuk, hogy településeink korábbi körjegyzője, Maczó Jánosné, született Csonka Irma 73 éves korában elhunyt.

Maczó Jánosné Gombán született, a közigazgatási pályát 1965 végén kezdte Monoron. Fia születése után Gombán végezte munkáját, először főelőadóként, majd 1982-től a Gomba Községi Közös Tanács Végrehajtó Bizottságának titkáraként. Az 1990-es önkormányzati választások után Gomba és Bénye községek körjegyzőjeként dolgozott. 2008-ban vonult nyugdíjba.

Körjegyzőként a községházánál

Meghatározó szerepe volt a falu működtetésében, a közigazgatás hatósági ügyeinek, valamint a választott tisztségviselők döntéshozatalának előkészítő és végrehajtó munkájában, illetve annak irányításában. Hatósági és jegyzői feladata mellett anyakönyv-vezetőként is tevékenykedett.

Munkájában fáradhatatlan volt, nyugdíjas éveit sok gyász és szenvedés tette nehézzé.

Családja tájékoztatása alapján temetése 2021. október 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a gombai (főszegi) temetőben.

Gomba Község Önkormányzata és a Gombai Közös Önkormányzati Hivatal tisztelettel adózik jegyző asszony emléke előtt.

Nyugodjon békében!

Kiemelt

Október 23.

Gomba Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

2021. október 23-án, szombaton 9 órára

az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett ünnepi megemlékezésre a Rendezvényházba. (Kossuth tér 21.)

ÜNNEPI PROGRAM:
Himnusz
Beszédet mond Lehota Vilmos polgármester
A Fáy András Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulóinak műsora
Koszorúzás és Szózat a Szemők Balázs téri emlékműnél

Ünnepeljünk együtt!

Kiemelt

Nyertes pályázat!

Az önkormányzatok napjának másnapján Gomba Község Önkormányzata ajándékot kapott az alábbi szöveggel:

Örömmel értesítjük, hogy a(z) Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése c. felhívására benyújtott, VEKOP-6.1.1-21-2021-00032 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a PM Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője

156.715.815,- Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

Részlet a bővítés tanulmánytervéből

A “Nagyobb mini bölcsőde Gombára” című támogatási kérelemben benyújtott tanulmányterv további tervezési munkái, engedélyeztetése után sor kerülhet a kivitelező kiválasztására, majd a kivitelezés megkezdésére. Másfél éven belül állhat és működhet egy nagyobb és korszerűbb, de még mini bölcsőde, ahol 14-16 kisgyermeket gondozhatnak, nevelhetnek.

Köszönjük a támogatást!

Fogorvosi ellátás szünetel

Tisztelt Páciensek!

A gombai fogászati rendelés 10.25.- 11.01. között (hétfőtől hétfőig) szünetel továbbképzés és ünnepnap miatt. Első rendelési nap 11.02. kedd délután.

Sürgős esetben helyettes: 

– Tápióbicske, Dr. Bocskor Ervin a saját rendelési idejében (0629/421-129) 

– Bp. Szentkirályi utca 40. ambulancia vagy ügyelet.

Megértésüket köszönjük!
Dr. Berkics Andrea és Laczkóné Klement Erika

Változó közúti szabályok

Tisztelt Gombaiak!

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete módosította az egyes helyi közutak forgalmának szabályozásáról szóló 13/2018. (V.25.) számú rendeletét. A módosítás egyértelműen enyhítést jelent a közutat használók számára, mivel a 2021. szeptember 15. napjától hatályos jogszabály-változat már nem tartalmaz díjfizetési kötelezettséget a behajtási engedélyek megszerzéséért, ugyanakkor az eddigi 20 tonnáról 30 tonna össztömeg korlátig teszi lehetővé a mellékutcák többsége esetén a behajtási engedély kiadását.

A változás nem jelenti az engedély nélküli behajtás lehetőségét, mivel a behajtási korlátozás alól továbbra is a kiadott engedély menti fel a behajtásra jogosultat. Engedélyt kérni – úgy ahogyan eddig is – a községházán lehet, de már nem kell érte fizetni.

Az engedély nélküli behajtás lehetséges következménye a büntetés kiszabása. Az engedéllyel behajtó járművek esetében is lehet fizetési kötelezettség, amennyiben kárt okoznak a védett útszakaszon.

Településünk minden lakójának érdeke az úthálózat használhatósága, annak további fejlesztése. Az utóbbi években egy-két, idén négy utca burkolata újult meg valamilyen mértékben. Támogatási kérelmeink jelenleg is a döntéshozók asztalán vannak, mert még akad felújítani való, rendezetlen közlekedési terület. Az útjaink állapotát nem csak javítani, de megőrizni is szükséges, ennek egyik eszköze a behajtási korlátozás, amelynek alkalmazásához egyaránt kérjük a közlekedők és az utcák lakóinak közreműködését a jogkövető magatartás eléréséhez.

A szabályozás felülvizsgálata és enyhítése kapcsán szót kell, hogy ejtsünk egy egyértelműen rendetlen közterületi viselkedésről is. Mellékútjaink többségégének burkolati szélessége nem haladja meg a 3,5 métert, ez egy gépjármű biztonságos haladásához elegendő, de kettő egymás mellett már csak úgy fér el, ha lehúzódnak a padkára. A lehúzódást sok esetben lehetetlenné teszi az útpadka tartós elfoglalása, a biztonságos közlekedést akadályozó parkolási, vagy járműtárolási szokások. A lakóterületen mindenkinek kötelessége a járműveinek telken belüli elhelyezése, azokat nem az utcán kell tárolni. Hagyjuk meg az utcát a közlekedésnek, tartsuk meg a biztonságos távolságot az út szélétől, amikor megállunk, vagy várakozunk, hogy az autók közül előbukkanó járókelőket – legyen az idős, vagy gyerek – is időben észrevehessék a közlekedő autósok. Általánosan úgy fogalmazható meg a közlekedés területigénye, hogy az út közepétől számítva három méter szélességet számolhatunk az elkerülő, vagy kikerülő közlekedési manőverekhez. Szélesebb utcák (4-5 méter) esetén ez csak egy 50-100 cm az út mellett, de keskenyebb burkolatoknál ez a helyigény elérheti a 150 cm szabad szélességű padkát is.

Készüljenek a padkán várakozást tiltó táblák?

Faluhelyen akkor mondható természetesnek az utcán parkolás, ha az ide érkező vendégek állnak meg a vendéglátó háza előtt, vagy ha csak rövid időre állítja meg az autóját a házban lakó, hogy még tovább induljon. Minden más esetben a járműveket portán belül kell elhelyezni, hogy az utca ki tudja szolgálni a biztonságos közlekedést. Az utcai járműtárolást szép szóval is fel lehet számolni, erre törekszik az önkormányzat, de amennyiben ez nem működik, a forgalomszabályozás ismételt felülvizsgálatakor egyes útszakaszokra a padkán várakozást tiltó táblák is kihelyezésre kerülhetnek. Utóbbi költséges az önkormányzatnak, de a tilosban várakozónak is. Igyekezzünk a szép szóra hallgatni a büntetés helyett.

Az utcákra ültetett fák többségét rendszeresen „karban tartja” az áramszolgáltató, ezáltal sok a magasságában csonkolt fa. Ugyanezt a csonkolást „elvégzik” az úton közlekedő autók az útra benyúló faágakban. Amellett, hogy már az ültetésnél figyelembe vesszük a fák helyigényét, ügyeljünk a szükséges metszésekre is, hogy sem a légvezetéket, sem a közlekedőket ne akadályozzák a faágak. Ha gondosan végezzük a közterületi fák karbantartását, akkor kevesebb lehet az áramszünet, de kevesebb kukásautó visszapillantó tükre sérül meg.

A fák és bokrok mellett a gyep szintje is több helyen kezeletlen, rendezetlen marad egészen a felszólítás kiküldéséig. Szeretnénk ismételten hangsúlyozni, hogy a zöldfelület kezelése, a síkosság-mentesítés és a csapadékvíz rendendezése egészen az út közepéig feladata az utcára nyíló ingatlan tulajdonosának, használójának. A többség ezt tudja, és tisztelettel köszönjük a környezete rendbetételét. Ha mindenki hasonlóan jár el, akkor javul az utcakép mindenhol.

Együttműködésüket minden említett témában köszönjük!
Gomba Község Önkormányzata

Háziorvos szabadságon

Tisztelt Betegek!

Dr. Schidt György háziorvos rendelése 2021.10.18-tól 2021.10.22-ig (hétfőtől péntekig) szabadság miatt szünetel.

Helyettesít Gombán Dr. Marosi József (tel: 20/432 61 91) az alábbiak szerint:

2021.10.19-én, kedden:
Nővéri ellátás: 9.00-11.00-ig
Orvosi ellátás: 11.00-13.00-ig.

2021.10.21-én, csütörtökön:
Nővéri ellátás: 9.00-11.00-ig
Orvosi ellátás: 11.00-13.00-ig.

Csalók DAKÖV álruhában!

A DAKÖV Kft. közleménye:

FIGYELEM! Csalók járnak, akik visszaélnek a DAKÖV Kft. nevével!

Bejelentések alapján felhívjuk a tisztelt Felhasználók figyelmét, hogy a DAKÖV Kft. szolgáltatási területén ismeretlen személyek a vízmérő leolvasásra és közcsatornás ellenőrzésekre történő hivatkozással próbálnak bejutni az ingatlanokba, illetve készpénz átadásra rábírni az érintett lakókat.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a vízmérő leolvasást és a közcsatornás ellenőrzéseket végző kollégáink készpénz átvételére nem jogosultak, illetve ilyen kéréssel nem is élhetnek az ellenőrzött felhasználó felé! Munkatársaink a DAKÖV Kft. által kiállított fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, mellyel beazonosíthatók, annak eredetisége Társaságunknál visszaellenőrizhető.

Kérjük, hogy amennyiben a fent leírt szabálytalan módon – Társaságunkra való hivatkozással – keresik meg Önöket, akkor ne engedjék be az illetőket az ingatlanra, és semmilyen körülmények között se adjanak át készpénzt az illetőknek! Ezen kívül kérjük, hogy az esetet jelentsék a rendőrségen, vagy ha bizonytalanok, akkor érdeklődjenek a Társaságunk 06 21 222 8080 központi elérhetőségén.

Jasper Lóránt ügyvezető, DAKÖV Kft.