Környezettudatos tájékoztatás

a lakossági használt sütőolaj begyűjtéséről

Községünkben 2021. március 1-től két gyűjtőponton lehet környezetkímélő módon megszabadulni a használt sütőolajtól.

A malomi kereszteződés üveg-visszagyűjtő konténerei mellett, és
a rendezvényház gazdasági bejáratához vezető bekötőúton (a kisiskola ajtajával szemben)

egy-egy 240 literes sárga hulladékgyűjtő található, amelybe jól zárható edényben (műanyag palack, vagy befőttes üveg) elhelyezhető a sütőolaj. A kukába nem beleönteni kell, hanem edénnyel együtt belehelyezni. Mindkét helyszínt kamera figyeli, illetve a polgárőrök felügyeletére tartozik a begyűjtés figyelemmel kísérése.

Milyen előnye van a begyűjtésnek?
Kisebb környezetterhelés mellett, környezettudatosan kezelhetjük a felhasznált sütőolajat (amelyről lentebb részletesen írunk).
Segítjük a közbiztonságot, mert minden kilogramm visszagyűjtött sütőolaj után 25 Ft támogatást kap a Gombai Polgárőr Egyesület.

Óvjuk meg környezetünket, támogassuk a polgárőrök munkáját!

A használt sütőolaj környezeti hatása
Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni.
A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli. A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét, az állati takarmányba kerülve a káros anyag visszakerül a táplálékkörforgásba.
A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve ezáltal az üzemeltetésre fordított kiadást és a hibalehetőséget is.
A környezettudatosság egyre nagyobb a lakosság körében, az önkormányzatok is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. A felkeresett önkormányzatok pozitívan fogadják a térítésmentes telepítés lehetőségét.
Az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.